Biserica de lemn "Sf. Mucenic Teodor Tiron"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1754
Importanta: A
Cod LMI: BH-II-m-A-01190
Adresa: 41 A
Localitate: sat RIENI; comuna RIENI
Judet: Bihor
Regiune: Crisana

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 16-Aug-2009

Biserica de lemn "Sf. Mucenic Teodor Tiron" din Rieni a fost construita in 1754, asa cum rezulta si din pisania crestata pe barna orizontala a portalului: "1754.Mester Tulea Ilie".
A fost restaurata si consolidata cu un al doilea rand de piatra de rau, in 1960.
Pe talpa edificiului, mult iesita in exterior, peretii sunt alcatuiti din barne de lemn de gorun, cu sectiunea patrata, incheiate in "coada de randunica". Ultimele barne de sus, sunt mai lungi decat peretii, iar consolele au fost cioplite in trepte ce se retrag spre baza. Turnul inalt de peste 23 m, are un balcon cu cate trei arcade pe fiecare latura si o balustrada de scanduri ornamentate la capetele de jos. Turnul se continua cu un inel decorativ si este incununat de un coif piramidal. Consolele redau imaginea stilizata a capului de cal.
Pe toate suprafetele exterioare, braul torsada, numit funie, inconjoara monumentul.
Portalul are cinci benzi sculptate in relief cu funii, romburi, triunghiuri, rozete, cruciulite si "pomul vietii". Arcul dublou este ornamentat cu funia incadrata de "dintii de fierastru", avand in centru un motiv solar.
Acoperisul este inalt deasupra navei si mai scund deasupra absidei altarului, la capetele de jos ale capriorilor avand fixate "aruncatoarele de apa". Actuala invelitoare de sindrila dateaza din anul 1960.
In interior, bolta absidei, mai joasa decat a navei, se sprijina pe un arc de scanduri fixat pe peretele iconostasului. Scandurile groase ale boltii naosului sunt prinse de arcul dublou median, in intrados.
In peretele care desparte naosul de pronaos s-au taiat ferestre largi prevazute cu gratare de stinghii.
Pictura este opera zugravului argesean, David, dupa cum arata inscriptia de pe usa nordica a altarului: "Am zugravit eu David. 1755".
"Dumnezeu-Tatal" domina bolta naosului, pe un fond albastru cu o multime de stele, impreuna cu "Soarele" si "Luna", redate antropomorfizat. Ampla scena a "Rastignirii lui Iisus" se desfasoara pe intreaga jumatate de sus a tamplei, sub care se asterne friza celor doisprezece Apostoli. In altar peretii sunt acoperiti de portretele "Sfntilor Parinti" incadrati de motive fitomorfe.
Peretii naosului sunt zugraviti cu portretele sfintilor militari imbracati in tunici scurte si tinand in maini steagul si lancea. Deasupra se afla o friza decorativa cu motive populare in rosu, negru si albastru, pe fond alb.
Din pictura pronaosului se mai pastreaza doar mici fragmente.
(dupa "Monumente istorice bisericesti din Eparhia Ortodoxa Romana a Oradiei" de Dr. Ioan Godea si Dr. Ioana Cristache-Panait, Oradea - 1978)